Human Library

Het is alweer bijna een jaar geleden dat de pilot van Human Library Tilburg plaatsvond! Het was een geweldig evenement en wij willen hiervoor graag de aanwezige boeken bedanken voor de mooie verhalen die zij ons hebben meegegeven. In maart heeft de tweede Human library plaatsgevonden in Tilbury’s op de Tilburg University campus. Ook deze keer was het een groot succes! Mede te danken aan de fantastische samenwerking tussen Inge Marie Sam, Logo studievereniging Complex, Bibliotheek Tilburg en natuurlijk Animo. Er staat zelfs al weer een nieuwe editie gepland in november! Dit keer zal het evenement in de stad plaatsvinden in de Bibliotheek Tilburg Centrum. Dus houdt de planning van November goed op de gaten om dit fantastische evenement niet te miss en!

 

Hieronder vind u een stuk dat Univers over dit evenement heeft geschreven.

Mensen ‘lezen’ als boeken, tegen vooroordelen: afgelopen donderdag kon het. Academic Forum organiseerde toen samen met studieverenigingen Animo en Complex de Human Library. De menselijke ‘boeken’ waren mensen die in hun leven te maken krijgen met vooroordelen, of ze nou ADHD hebben of een Syrische vluchteling zijn. Bezoekers konden met hen in gesprek gaan.

Tijdens Human Library konden mensen onder andere kiezen uit de ‘boeken’ Syrische vluchteling, ADHD’er, iemand met een bipolaire stoornis, een homoseksuele Theologiestudent en een Limburger. Nadat beleidsmedewerker Peter Maarleveld een bordje met ‘Beschikbaar/on loan’ had opgehangen, waren bezoekers vrij om een boek te kiezen en twintig minuten met iemand in gesprek te gaan. Veel mensen spraken met meerdere boeken en maakten dankbaar gebruik van de ‘uitlooptijd’ van tien minuten, die bovenop de twintig minuten gesprekstijd kwam.

De Human Library is een van oorsprong Deens concept, bedoeld om vooroordelen te verminderen en sociale cohesie te bevorderen. Volgens Laura van Ostaden van studievereniging Complex is deze eerste editie vooral bedoeld om te kijken of het concept aanslaat. De resultaten waren veelbelovend, zegt ze: “we zagen dat mensen geroerd werden door de verhalen van anderen. Ze gingen met een ander gevoel weg dan ze binnen kwamen.” Zelf had ze dezelfde ervaring. “Ik sprak een vrouw die sterk overtuigd christen was. Ik vroeg me bijvoorbeeld af of zij wetenschappelijk bewijs wel accepteerde, zo zie je dat je onbewust toch vooroordelen hebt.”

Vanwege het succes van deze editie denken de organisatoren aan een groter evenement, tijdens de Boekenweek in maart. De Tilburgse bibliotheek heeft al interesse getoond in de Human Library.
Voor meer informatie, klik hier

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s